Українська вишивка цвіте!

2017-05-19

Українська вишивка цвіте!

Вигаптуй на небо райдугу-доріжку,

Постели до сонця вишивку-маніжку,

Щоб по тій доріжці з лебедями-снами

Плавали до щастя білими човнами.

Василь Симоненко

У нашого народу є таке повір’я: «Той, хто зрікся батьківського звичаю, карається ганьбою та забуттям. Він никає світом, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку та пристановища, бо він загублений для свого народу».

Сьогодні, внелегкий для України час, украй важливо відновити історичну пам’ять, повернути українців до тих святих начал, що є наріжним каменем національної свідомості. Повернення давніх традицій і впровадження традицій новітніх –один з шляхів державного поступу.

Одним з нових свят для українців є День вишиванки, який в цьому році святкувався 18 травня. Він ще не став офіційним святом, але кожен охочий може долучитись до нього, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Вишиванка в культурі України займає особливе місце. Здавна вважалося, що сорочка, вишита кольоровими нитками та прикрашена візерунками, приносила успіх та служила оберегом для господині чи господаря. Нажаль, вона вийшла з повсякденної форми одягу, проте її одягають на свята або визначні дати. Масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття кольорів вишивки, моделей одягу з нею, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде.

Не пройшов цей день і повз нашу школу. Цього теплого травневого дня свято почало відчуватися зранку. Учні та вчителі прийшли у вишитих сорочках, сукнях, костюмах. На центральній площі перед школою всі бажаючі могли взяти участь у створенні велетенського рушника, намальованого різнокольоровою крейдою. Шкільне подвір'я прикрасила виставка малюнків з елементами вишивки всіх регіонів України, а шкільна бібліотека приготувала книжкову виставку «Таємниці з бабусиної скрині». Весело прошумів шкільний ярмарок, де були представлені українські народні страви. А на закінчення чекало свято «Вічна пісня барв і кольорів» з піснями, віршами та жартами.

Гарним видався день. З новими враженнями, чудовим настроєм та новими знаннями, здобутими цього дня, учні розбіглися по домівках.

Бурачук Н.Ф.,завідуюча шкільною бібліотекою Демидівської ЗОШ І-ІІІст.

Кiлькiсть переглядiв: 306

Коментарi